Рекомендації УАА - ІЗІ

Українська Арбітражна Асоціація презентувала у Верховному Суді Рекомендації щодо забезпечення стандартів справедливого судочинства при розгляді позовів проти російської федерації, розроблені спільно з Інститутом законодавчих ідей.

20 вересня 2024 року представники УАА Олексій Маслов, Мар’яна Антонович, та представник Інституту законодавчих ідей Богдан Карнаух взяли участь у конференції “Забезпечення єдності судової практики у справах, пов’язаних з війною”, організованій Верховним Судом спільно з Програмою підтримки ОБСЄ для України.

Метою заходу було обговорення правових проблем, які виникають у судах всіх юрисдикцій та інстанцій при розгляді відповідних справ.

На виступі у складі першої панелі спікерів заходу, що стосувалася вирішення приватноправових спорів, пов’язаних з війною, Олексій Маслов презентував Рекомендації щодо забезпечення стандартів справедливого судочинства при розгляді позовів проти російської федерації, розроблені робочою групою УАА спільно з Інститутом законодавчих ідей.

Рекомендації стали результатом двох років дослідження експертами УАА та ІЗІ практики українських судів, міжнародних стандартів належного відправлення правосуддя та законодавства іноземних держав. Вони покликані підкреслити процесуальні особливості розгляду справ проти російської федерації зважаючи на її статус іноземної держави, а також запропонувати процесуальні шляхи досягнення міжнародних стандартів належного правосуддя.

У Рекомендаціях робоча група УАА та ІЗІ пропонують для судів та сторін справ найкращі практики:

  • Належного повідомлення та вручення документів
  • Перекладу документів, що вручаються
  • Процесуальних строків
  • Наступних повідомлень
  • Направлення судового рішення
  • Належного обґрунтування мотивів судового рішення.

Робоча група УАА та ІЗІ переконані, що дотримання стандартів належного правосуддя є запорукою успіху майбутнього виконання рішень українських судів за позовами проти російської федерації.

З текстом Рекомендацій можна ознайомитись ТУТ.

Членами Асоціації можуть бути фізичні дієздатні особи, що мають вищу юридичну освіту, є фахівцями у галузі міжнародного комерційного арбітражу чи мають професійний інтерес до практики міжнародного комерційного арбітражу та поділяють мету та завдання діяльності Асоціації. Детальніше

web

event

Заходи